Resultaten 0-10 van 50

Aanhangwagen

Een aanhanger ook wel een aanhangwagen genoemd is een wagen die je achter je voertuigen kan aanbrengen doormiddel van een trekhaak. Aan aanhangers zitten ook nog weer speciale regels vast. Want als je een kleine aanhanger hebt die minder 750kg weegt dan heb je geen apart rijbewijs nodig en als hij dus zwaarder is heb je een speciaal rijbewijs nodig. De 750kg is gebaseerd op het gewicht van het laadvermogen.

Je hebt ook verschillende soorten aanhangers zoals bijvoorbeeld plateauwagens dat is een aanhangwagen met een vlakke laadvloer zonder opstaande randen. Ook zijn er speciale aanhangers voor bagage en gereedschap.

Aanhangers voor vrachtvervoer

Bij vrachtvervoer worden aanhangwagens veel gebruikt. Bij vrachtvervoer heb je ook verschillende soorten aanhangers namelijk een oplegger of trailer, autonome aanhangwagen en middenasaanhangwagen of een wipkar. Je hebt ook aanhangwagens speciaal gemaakt voor fietsen dat wordt een fietskar genoemd.

De oplegger is een aanhangwagen met een koppeling die als een steunpunt wordt gebruikt. En bij een vrachtwagen is dat een trekker die dan weer is uitgerust met een koppelschotel. Die schotel rust de oplegger op en wordt geborgd met een kingpin. Doordat dat er een schotel is kan de oplegger draaien en kan je met de vrachtwagen bochten maken. Bijna al het vrachtvervoer wordt uitgevoerd met een combinatie van een trekker-oplegger. Een oplegger mag maximaal 13,60 meter lang zijn. Een oplegger die minder lang is dan 13.60 meter wordt een “city” genoemd. Deze worden city genoemd omdat deze wendbaarder zijn en daardoor kunnen die makkelijker bij de winkels komen voor de winkeldistributie. Het laadvermogen staat daar weer mee in combinatie maar heeft niet alleen te maken met de eigenschappen van de oplegger. Omdat de rust op de trekker moet de maximum massa van de trekker ook in rekening worden genomen. Want deze heeft zelf namelijk geen laadvermogen. Er zijn methodes om het wettelijke laadvermogen van de oplegger te verhogen dit wordt veelal gedaan door zogenaamde widespread assenstel. Widespread assenstel dat betekent dat de assen verder uit elkaar staan. En omdat de assen verder uit elkaar staan is de aanhanger stabieler zodat de aanhangwagen per as twee ton extra mag worden beladen.  

123 .. 5Volgende »