Resultaten 0-10 van 50

Accountant

Een accountant is een persoon die voor zijn beroep jaarrekeningen controleert en deze jaarrekeningen ook opmaakt en accountants doen ook wel aan financiële administratie.

Voor dit beroep moet je een speciale opleiding volgen net als in vele landen is een accountant een wettelijk beschermde titel net als in Nederland en België. Beroepsorganisatie hebben een grote invloed op de opleiding tot een permanente bijscholing tot accountants. De beroepsorganisaties zijn ook de gene die de kwaliteit bevorderen van de accountantswerkzaamheden en dit doen ze door standaarden voorop te stellen. Alle nationale beroepsorganisaties hebben zich samen allemaal internationaal verenigd in de organisatie die de International Federation of Accountants (IFAC) wordt genoemd.

Wat doet een accountant

Het doel van de accountantscontrole van een jaarrekening is dat er zekerheid is over de getrouwheid.  Dit doen ze zodat de ondernemingsleiding, banken, crediteuren, aandeelhouders, beleggers, subsidieverstrekkers, enzo. de jaarrekeningen kunnen gaan gebruiken voor hun beslissingen. Wanneer accountants een jaarrekening controleren leggen hun deze oordelen vast in een controleverklaring. Zo’n controleverklaring is een verplichting die je bij de jaarrekening moet melden van middelgrote en grote ondernemingen voornamelijk. En daar moeten vaak ook nog de beursgenoteerde bedrijven en de jaarrekening van overheidsorganisaties zoals gemeenten bij.

Niet elke accountant mag deze wettelijk verplichte controles doen want om de ze uit te voeren ben je voldoen aan de aanvullende eisen.

Daarin verschilt de accountant van een administratiekantoor.

Jaarrekeningen

Naast de controleverklaring met een eindoordeel kan de accountant ook nog allerlei bevindingen die bij de onderzoeken naar voren zijn gekomen rapporteren in een accountsverslag of een management letter.
Naast alle jaarrekeningen controleren accountants ook andere financiële rapportages zoals milieuverslag of een subsidieafrekening waarin ook verantwoording wordt afgelegd.

Wanneer accountants jaarrekeningen opmaken voor cliënten en die daarna openbaar worden gemaakt voegen ze er een samenstellingsverklaring bij om alles vast te stellen. Want wanneer de accountant er een samenstellingsverklaring bij doet heeft hij de jaarrekening nog niet nagekeken dus met de samenstellingsverklaring kan hij aangeven dat hij niet zeker weet dat de jaarrekening klopt.

123 .. 5Volgende »