Resultaten 0-10 van 50

Advocaat

Een advocaat is een persoon die bijstand verleent en die gewoonlijk als vertegenwoordiger optreedt in juridische aangelegenheden. In andere woorden worden advocaten ook wel raadsmannen of vrouwen genoemd.
Dit moet natuurlijk niet worden verwart met een raadsheer want dat is de rechter bij een hogere rechtbank. En een advocaat in strafzaken wordt ook wel een strafpleiter genoemd.

Orde van Advocaten

De advocatenwet uit 1952 heeft het beroep als advocaat gecreëerd. Elke advocaat is verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten, deze organisatie is bevoegd regels te stellen aan de beroepsuitoefening. Doordat ze verplicht lid zijn krijgen ze automatisch een verplichte beroepsverzekering.
Een advocaat kan bij overtreding van de gedragsregels uit het vak worden gezet. Dan mag de advocaat zijn vak niet meer uitoefenen. Een advocaat dient zich elk jaar bij te scholen en dit wordt dan ook gecontroleerd.

Beroepsgeheim

Net als een notaris heeft een advocaat een wettelijk beroepsgeheim. De enige reden dat hij er over mag praten is wanneer de cliënt waar het over gaat ermee instemt dat hij er over mag praten.  Dit wordt ook wel het verschoningsrecht genoemd.

Procureur

Tot 1 september 2008 was het verplicht een procureur te stellen in bepaalde gerechtelijke procedures. Nu is het alleen nog verplicht om bijstand te hebben van een advocaat. De procureur is een regel die niet meer in Nederland geld want een advocaat stond ook bijna altijd ingeschreven als de procureur. Advocaat is landelijk bekend en procureur was eigenlijk alleen bekent binnen het arrondissement van de rechtbank. De functie van een procureur is na mate uit de tijd geraakt en is een Nederland dus sinds 1 september 2008 geen regel meer.

123 .. 5Volgende »