Resultaten 0-10 van 21

Ambachtelijke producten

Ambachtelijk of artisanaal betekent dat het product origineel of traditioneel gemaakt is.
Ambachtelijke producten zijn daarom in verhouding ook duurder dan een massaproduct, omdat ze individueel gemaakt worden.

De kenmerken van ambachtelijke producten zijn dat er geen of beperkte arbeidsdeling of de mechanisatie is.

Massaproductie

Ambachtelijk staat ook vaak tegenover procesmatig. Persoonlijke vakbekwaamheid en ervaring zijn doorslaggevend om tegemoet te komen aan de wensen van een klant. Omdat de term niet bekent is, maken bedrijven die op grote schaal produceren daar misbruik van.

Ambachtseconomie

Binnen de sector ambachtseconomie zijn verschillende sectoren te onderscheiden:

- Bouwambachten: dat zijn metselaars, timmermannen, betonboorders, betonvlechters, schilders, dakdekkers, voegers, straatmakers en glazeniers.
- Gebouwverzorgende ambachten, dat is een glazenwasser, schoonmaker en schoorsteenveger.
- Metaal- en houtbewerking en andere productieambachten dat zijn, lassers, kleermakers, leerbewerkers, bankwerkers, meubelmakers, muziekinstrumentenmakers en glasblazers.
- Gezondheidstechnieken uiterlijke verzorging, dat is bijvoorbeeld een opticien, tandtechnicus, pedicure, kapper, audicien en schoonheidsspecialiste.
- Installatie en elektrotechniek dat zijn loodgieters , cv-monteur en elektricien.
- Creatieve en communicatie ambachten, zoals fotograaf, keramist, pc-reparateur, grafisch ontwerper, gameontwikkelaar, geluidstechnicus en web ontwikkelaar.
- Reparatieambacht, dat zijn fietsenmakers, klokkenmakers, automonteur, kledingreparatie en schoenmakers.
- Voedingsambachten, dat zijn banketbakkers, bakslagers en ijsbereiders.

Ondanks de uit een lopende ambachtelijke producten hebben ze allemaal gemeen dat ze hun producten met handwerk maken. Dat gebeurt vooral in een praktijk welke onder deskundige leiding is geschoold.
Omdat er in Nederland geen statistieken van de ambachtseconomie worden bijgehouden weten we niet precies de omvang van de ambachtseconomie in Nederland. Dit is in tegenstelling tot Duitsland waar dat wel gedaan wordt. Het onderzoeksinstituut EIM heeft wel een schatting gedaan en die wijzen echter uit dat er in Nederland bijna 1 miljoen mensen in een ambachtelijk bedrijf werken, en dat er bijna een kwart miljoen van dergelijke ambachtelijke bedrijven zijn.
 

123Volgende »