Resultaten 0-10 van 50

Antieke voorwerpen:

De belangrijkste criteria die zijn bepalend of een voorwerp wel of geen antiek is, zijn:

- Het voorwerp moet gemaakt zijn door mensenhanden.
- Bij boeken gelden andere regels want die zijn al antiek als ze gewoon meer dan 75 jaar oud zijn. Boeken die niet meer leverbaar zijn en van een recentere datum die noem je gewoon zeldzaam, maar geen antiek. Bij moderne antiquariaat is er in het geheel geen ouderdomscriterium, omdat het hier gaat om uitgeversrestanten die voor een fractie van de prijs worden verkocht.
- Het moet een minimale ouderdom bezitten. Normaal gesproken wordt er uitgegaan van 50 jaar of ouder, en bij sommige andere gevallen moet het minimaal 75 of zelfs 95 jaar oud zijn.

Verschil tussen antiek en kunst:

Antiek moet onderscheidend zijn van kunst. Bij kunst moet een voorwerp van een uitzonderlijke en unieke kwaliteit zijn. Bij antiek is hier over het algemeen geen sprake van. Het kan wel zo zijn dat het uitstekend vakmanschap is en aan ten grondslag liggen. Maar over algemeen gezien is de ouderdom ook belangrijker dan de kunstzinnige waarde van een voorwerp.

Bijvoorbeeld kunstwerken van een kunstenaar: Een Van Gogh is een kunstwerk en geen stuk antiek. Een mooi schilderij uit hetzelfde jaar, maar niet van uitzonderlijke kunstzinnige waarde, noem je wel antiek.

Het is soms moeilijk om het te onderscheiden van elkaar, omdat het meestal een gebruiksvoorwerp is  van een uitzonderlijk design en daardoor beroemd is geworden.

Bijvoorbeeld: De Rietveldstoel uit 1918, een speciaal glaswerk van Chris Lebeau uit de jaren twintig, of oud batikwerk uit Indonesie kunnen indien het ouderdomscriterium niet al te streng wordt toegepast en als antiek worden beschouwd en niet als kunst. Maar evengoed kan het als een kunstwerk worden opgevat. Het is daarom heel moeilijk om daar een goede opvatting van te maken.

123 .. 5Volgende »