Resultaten 0-10 van 50

De apotheek

Het woord apotheek komt uit het Grieks en het betekent bergplaats. Vroeger werd de ruimte gebruikt in het klooster waar de geneeskundige kruiden waren opgeslagen. Tot ongeveer 1950 waren bijna alle huisartsen ook de apotheekhouder. In een apotheek is het nog steeds zo dat de apotheker uiteindelijk de verantwoordelijkheid heeft, maar de patiënt wordt meestal geholpen door een assistent van de apotheker.

De hooftaak van apotheek

In de gezondheidszorg heeft een apotheek heeft als hoofdtaak dat ze de medicijnen die de artsen voorschrijven meegeven aan de patiënten. Maar ook medicijnen die zonder voorschrift te verkrijgen zijn, worden door de apotheek geleverd. De medicijnen zonder voorschrift worden ook wel zelfzorggeneesmiddelen genoemd of terwijl OTC-geneesmiddelen. De medicijnen bij de apotheek mogen alleen uithanden worden geven door mensen die daar een opleiding voor hebben, en als de volksgezondheid heel hard achteruit gaat dan alsnog mag niet iedereen zomaar medicijnen weggeven.

Deze regel hierboven is er omdat de apotheker de enige is die de toepassing kent. Plus dat de apotheker de wijze van het gebruik van het middelen kent, en welke risico’s eraan vast zitten en hoe het in combinatie met andere medicijnen mag of kan gebruikt worden. Apothekers zijn ook deskundigen op het gebied van bijwerkingen en het gebruik van medicijnen tijdens borstvoeding of de zwangerschap. Vaak verkoopt een apotheek ook nog dermatologische cosmetica, fytotherapeutica, homeopathische middelen en medische hulpmiddelen voor de thuiszorg.

Ziekenhuisapotheek

Een ziekenhuisapotheek is een apotheek in het ziekenhuis, deze  zorgt ervoor dat de medicijnen bij de patiënten bereidt en afgeleverd worden. Een ziekenhuisapotheek wordt ook wel Intramurale farmaceutische zorg genoemd. De artikelen die geleverd worden bij de ziekenhuisapotheek kunnen verschillen met de producten die geleverd worden bij de extramurale zorg. In Nederland worden de kosten van de ziekenhuisapotheken betaald door het ziekenhuisbudget. In België is de houder van de ziekenhuisapotheek één van de werknemers van het ziekenhuis.

123 .. 5Volgende »