Resultaten 0-10 van 50

Wat is een architect?

Soms komen mensen het woord bouwmeester tegen wat een synoniem is van een Nederlandse architect. Dit wordt in Vlaanderen een Vlaamse bouwmeester genoemd die de overheid adviseert inzake bouwprojecten, maar dat heet in Nederland een rijksbouwmeester. Een architect ontwerpt gebouwen zoals: Woningen, kantoren, fabrieken, kerken, sportcentra enzovoort. Vroeger werd in Nederland een architect ook een bouwmeester genoemd, hiermee bedrijft een architect architectuur, een toegepaste kunstvorm.

Ontwerpers van infrastructuur en bruggen en al dat soort werk wordt meestal niet meer gedaan door een architect maar meestal door civiel ingenieurs . Dit noemen ze in het Belgisch een burgerlijk-bouwkundig ingenieur. Dit zijn andere ontwerpers dan architecten. Alleen omdat ze steeds meer samenwerkingsverbanden met elkaar aangaan wordt de tussengrens tussen de twee partijen een beetje vervaagd. Waardoor de meeste mensen niet weten wat het verschil is tussen deze twee.

De weg naar architect

Nauw gerelateerd aan het van de architect is dat van de stedenbouwkundige. In Vlaanderen en Nederland volgen zij allemaal de zelfde basisopleiding als architect en aan het einde van de opleiding gaan ze zich pas specialiseren in een gedeelte van het vak. Of ze gaan pas na deze studie een bijkomende specialisatie studie doen.

In Nederland is het best lastig om de architect titel te kunnen dragen, want er zijn meerdere opleidingstrajecten waardoor je in aanmerking kan komen voor inschrijving in het architectenregister. Dan krijg je pas te titel als architect. De wegen die je kunt belopen zijn:

- Via de praktijk (staatsexamen).
- Via de verschillende Academies van bouwkunst. Daarna als vervolgopleiding  na eerst de HTS of kunstacademie en Na afronding krijgt men hier de (internationale) titulatuur Master of Architecture.
- Via de Technische Universiteit Delft of de TU Eindhoven. Deze scholen leiden op tot de internationaal erkende titel master of Science wat vroeger ingenieur heette.
- Als je een van deze opleidingen afrond in een van de landen van de EU mag je in alle landen van de EU aan de slag als architect.

123 .. 5Volgende »