Resultaten 0-10 van 50

Wat is schade?

Schade is een uitdrukking wat het verschil is tussen de hypothetische situatie waarin de bedreiging zich niet in heeft voorgedaan en de werkelijke situatie waarin dit wel is gebeurd. Feitelijk is er al sprake van schade als de bedreiging zo groot is dat de schade niet meer af te wenden is. Een voorbeeld daarvan is dat een auto waardevermindering krijgt.

En de schade komt dan ook pas als de eigenaar de auto verkoopt. Maar als het zo is dat de waarde niet verminderd is als hij het verkoopt, maar de auto is intussen wel goedkoper geworden, dan spreek je nog steeds van schade. Veel schade wordt uitgedrukt in geld, te noemen als materiele schade. Vaak gaan mensen met hun auto naar een autogarage om hun auto te laten repareren. Je hebt ook immateriële schade. Dat is psyché schade, wat niet in geld kan worden uitgedrukt.

 

Materiële schade

- Personen schade; lichamelijk letsel of overlijden.

- Zaakschade; bijvoorbeeld schade aan je huis of auto.

- Economische schade; omzetschade.

- En dan heb je ook nog immateriële schade; dat is bijvoorbeeld reputatieverlies, persoonlijke smart, het besmeuren van de reputatie van een overledene, enzovoort.

 

Andere schade

- Vertragingsschade; bijvoorbeeld het missen van rente, omdat men te laat betaald heeft.

- Vervangingsschade; bijvoorbeeld uw auto is total-los gereden. De auto kan niet meer worden gebruikt en is aan vervanging toe.

- Gevolgschade; een voetganger is bijvoorbeeld aangereden en heeft een gebroken been opgelopen tijdens de aanrijding. Vervolgens krijgt de voetganger ook een hartaanval door de schrik.

123 .. 5Volgende »