Resultaten 0-10 van 50

Autowrakken

Wanneer een auto volledig opgebruikt is en niemand hem meer wil hebben en ook niet meer verkocht kan worden, spreken we over een autowrak. Een auto is ook een autowrak als deze een onderdeel is van een verkeersongeval en total-loss wordt verklaart. Dat betekent dat de auto of ander soort voertuig niet meer gerepareert kan worden bij een voertuigschade herstel bedrijf. Sloopauto's worden gedemonteerd en auto-onderdelen worden eraf gehaald voor hergebruik.

Onderzoek

Uit onderzoeken in 2003 is gebleken dat in Nederland de auto’s gemiddeld 14,6 jaar leven voor ze op de schroothoop belanden. De levensduur van de auto’s van deze tijd zijn wel toegenomen, omdat de auto’s verbetert zijn ten opzichte van 2003. Daarom gaan ze ervan uit dat de levenduur van auto's de komende jaren ook blijft stijgen. In 2002 kwamen in Nederland 309721 autowrakken binnen bij de sloop. Daarvan is ongeveer 88 procent verwerkt in inname- en verwerkingssysteem van Auto Recycling Nederland (ARN).

ARN

ARN is een organisatie waarin alle schakels uit de Nederlandse autosector vrijwillig samenwerken. Door het ARN-systeem is 85 procent van al het gewicht van oude wagens voor hergebruik verwerkt. In het begin van de jaren negentig, van de twintigste eeuw waren er circa 2400 autosloopbedrijven in Nederland te vinden. Doordat de overheid een actief beleid heeft gevoerd zijn het aantal autosloopbedrijven teruggelopen.

Vanaf 1995 is het gestabiliseerd en in 2003 hebben ruim 800 bedrijven een vergunning verkregen. Bij ARN zijn er 264 bedrijven aangesloten die er samen voor zorgen dat 90 procent van alle afgedankte auto’s in Nederland worden verwerkt. Door dit is de vereniging Band en Milieu opgestaan, waarin producenten en importeurs zich hebben gemeld. Door deze organisatie is er een inzamelstructuur gekomen in Nederland die verantwoordelijk is voor een milieuverantwoorde verwerking van alle afgedankte autobanden

123 .. 5Volgende »