Resultaten 0-10 van 50

De bakker en de bakkerij

Bakker is een beroep dat je kan op delen in twee grote groepen, dit zijn de volgende groepen:

1. Broodslijter of venter (die niet zelf bakt), dat wordt in Nederland ook wel een koude bakker genoemd.
2. Iemand die als beroep brood, koek en andere producten bakt en verkoopt. Dat wordt ook wel een ambachtelijke bakker genoemd.

Beide bakkers werken in een bakkerij, maar een bakkerij heeft in zijn beurt ook weer een twee betekenissen:

1. Een werkplaats waar men brood, koek enzovoort in een oven bakt. Dit wordt in een aparte ruimte gedaan. Daar maakt en verkoopt men deze waren.
2. Een bakker (winkel) waar alleen brood, koek enzovoort verkocht wordt aan de consumenten.

HACCP-normen

In de bakkerijsector zijn wel strenge regels verbonden aan het bakken, want in België en Nederland moet men voldoen aan de HACCP-normen.
De HACCP-normen zijn de hygiënische regels maar ook de producten zijn gereglementeerd.
Hier is een kort overzicht van de regels:


- Brood: In België is er een wet die zegt hoe de samenstelling en gewicht moeten zijn van een brood. En sinds 1 juni 2004 is er geen wettelijke maximum verkoopprijs meer.
- Chocolade: In België mag er ook maar een bepaalde hoeveelheid cacaoboter in een stuk chocolade zitten, dit geldt ook voor andere ingrediënten. De Europese Unie heeft minder strenge regels op dit gebied, maar hier is een gedoogbeleid op omdat men deze materie erkent onder de noemer steekproducten.
- Streekproducten: Streekproducten zijn producten die zijn beschermd door de wet, omdat ze op een bepaalde manier worden gemaakt en met een bepaalde steek aan ingrediënten.
- Additieven: Beter bekend als de lijst van E-nummers en deze lijst geldt tevens voor de voorgaande producten.

Regels in de bakkerij van België

In België is bakker een beroep dat beschermd is. Men moet dan zijn beroepskennis via een examen kunnen bewijzen. Als men een bakker wil vestigen, dan heeft men bovendien een diploma bedrijfsbeheer nodig. Door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding wordt bakker-banketbakker als een knelpuntberoep gezien.  Echter als je al een tijdje bezig bent als zelfstandig bakker (ongeveer 5 jaar), dan zeggen ze dat je de kneepjes van het vak kent en ben je dan een echte bakker.

123 .. 5Volgende »