Resultaten 0-10 van 50

Een belastingadviseur

Een belastingadviseur of fiscalist is een deskundige op het gebied van belastingen. Belastingadviseurs zijn mensen die particulieren en bedrijven adviseert met betrekking tot belastingen. In veel gevallen doet een belastingadviseur ook de belastingaangiften. In het uiterste geval helpt een belastingadviseur ook nog met de procedures voor de belastingkamer van de rechtbank, het gerechtshof, De Hoge Raad der Nederlanden of het hof van justitie van de Europese Unie in Luxemburg. Belastingadviseurs hebben meestal een fiscaal-economische of juridische achtergrond en werken veelal samen met accountant of advocaten.
 
In Nederland is een belastingadviseur geen beschermd beroep in tegenstelling tot de advocaten in Nederland. Daardoor kan iedereen bij wijze van spreken een belastingadviespraktijk beginnen. Niettemin zijn veel adviseurs lid van beroepsorganisaties zoals:

- Belastingadviseurs
- Register belastingadviseurs (RB)

Administrateurs:
Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB).

Accountants ( wettelijk gereguleerde instituten):
Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA).
Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOVAA).

Accountants (wettelijk gereguleerde instituten):
Nationaal Instituut Belasting- en bedrijfsadviseurs (NIBA).
Samenwerkende Registeraccountants en accountants-adminstratieconsulenten (SRA).
Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB).

FNV Belastingservice

FNV Belastingservice verstrekt ook fiscaal advies tijdens het opstellen van de aangiften voor de leden van de desbetreffende aangesloten vakbonden. Dat beperkt zich echter meestal tot de onderwerpen die in de aangifte aan bod komen. FNV Belastingservice is met afstand de grootste belastingadviseur van Nederland. FNV Belastingservice heeft ook elk jaar zo’n 350.000 aangiften.

Belastingadviseurs worden op verschillende niveaus opgeleid:
MBO: Boekhouding en bedrijfsadministratie
HBO:  Fiscale economie, accountancy en bedrijfseconomie
WO:   Fiscale economie, fiscaal recht, accountancy en bedrijfseconomie

Opleiding

Na dat je de opleiding op het hbo-niveau/hbo-bachelor hebt voltooid stromen de meeste door naar het wo. Na het voltooien van hbo en/of wo doen veel belastingadviseurs vaak nog een opleiding via het College Belastingadviseurs/ de Nederlandse Feratie van Belastingadviseurs en/of de Nederlandse Orde van belastingadviseurs. Vaak zijn belastingadviseurs ook gevestigd als een accountant.

123 .. 5Volgende »