Resultaten 0-10 van 50

Beveiligen en bewaken

Beveiliging is het geheel van maatregelen om een te beveiligen doel te beschermen tegen schadelijke invloeden. Met invloeden wordt bedoeld van buitenaf zoals terrorisme en georganiseerde criminaliteit, maar je hebt van binnenuit bijvoorbeeld: fraude en verduistering. Beveiliging is een manier om risico’s te verminderen, beheersbaar te maken en de veiligheid te verhogen. Je hebt ook andere onderdelen van beveiligen bijvoorbeeld bewaken. Bewaken betekent het constant in het oog houden van een persoon of object, dat in zijn geheel is te overzien. Het beveiligen vraagt dus meer kennis en inzicht dan iets bewaken.

Als u bijvoorbeeld uitgaat of een speciaal bedrijfspand opzoekt, dan zal u in de meeste gevallen beveiligers en bewaking tegenkomen. Dit is voor uw eigenveiligheid, als er geen bewaking is kunnen er makkelijk voorwerpen naar binnen worden mee genomen.

Wet Particuliere Beveiligingsbedrijven en Recherchebureaus

De particuliere beveiligingsbedrijven zijn sinds 1 april 1999 onderdeel van de Wet Particuliere Beveiligingsbedrijven en Recherchebureaus (WPBR). De WPBR bevat regels voor:
- Particuliere alarmcentrales
- Bedrijfsbeveiligingsdiensten
- Recherchebureaus
- Particuliere beveiligingsbedrijven
- Particuliere geld- en waarde transportbedrijven
- Bestuursorganen (onder andere gemeenten, provincies en rijksoverheid)

De wet op de weerkorpsen

Vanaf 1 december 1992 is ‘de wet op de weerkorpsen’  hernoemd naar  ‘de wet op de weerkorpsen en de particuliere beveiligingsorganisaties’ met toevoeging van desbetreffende bepalingen. Bij de invoering van de huidige bovengenoemde wet kwamen die bepalingen weer te vervallen. Daarna  werd de oude wet weer hernoemd tot ‘de wet op de weerkorpsen’. De oude bepalingen waren om vele redenen aan vervanging toe. Zoals de tekst die in de oude bepalingen stonden waren verouderd en niet langer van toepassing op de actuele situatie. Zoals de naam was niet actueel omdat er “weerkorpsen” in stond en dat deed te veel mensen eerder denken aan de SS. Want de reden van het instellen voor het verbod voor een weerkorps kwam door het ontstaan van de NSB in Nederland. Het was zonder toestemming van de overheid niet toegestaan om een eenheid op te richten die de orde en rust zou gaan handhaven. Zelfs nu nog moet je toestemming hebben van de overheid als je een veiligheidsinstantie wilt oprichten in Nederland. De werkzaamheden moeten aangemeld en bekend zijn bij de korpschef (commissaris) van de regiopolitie. Zowel de organisatie als de beveiligers moeten justitieel gescreend worden en heb je een strafblad dan kan er geen vergunning worden verstrekt ook al is het een werknemer!

123 .. 5Volgende »