Resultaten 0-10 van 1

Betekenis bibliotheek

Een bibliotheek is afgeleid van het Griekse woord: βιβλιοθηκη bibliothèkè. Dit betekend: Boeken bewaarplaats. Ben bibliotheek een plaats waar boeken of documenten bewaard worden. Deze boeken zijn te huur om thuis te lezen. In de spreektaal wordt bibliotheek ook wel “bieb” of “biep” genoemd. In België wordt het “bib” genoemd. Een boekhandel biedt boeken te koop aan.

Openbare bibliotheek

Een openbare bibliotheek heeft over het algemeen boeken, tijdschriften en muziekdragers. Een groot deel van de collectie is voor het publiek te leen.
Naast het lenen van het boek om thuis te lezen, is het ook een mogelijkheid om dit in de bibliotheek zelf te doen. Ook zijn er vaak oude documenten om in te zien.

België

In België is er een verschil tussen een bewaarbibliotheek en een uitleenbibliotheek. Daar waar een bewaarbibliotheek graag een zo groot mogelijke verzameling wil maken van boeken, tijdschriften en muziekdragers, wil een uitleenbibliotheek vooral actuele zaken in de collectie hebben. In België is een openbare bibliotheek een bibliotheek waar periodiek een deel van de collectie wordt verkocht om plaats te maken voor nieuwe boeken.

Strandbibliotheek

Er is ook een nieuwe verschijning op het strand, dit is een strandbibliotheek. Ook wel een kleine openbare bibliotheekvestiging genoemd. Deze bibliotheek leent wel gratis boeken uit. Echter kunt u deze boek maar voor maximaal 1 dag lenen.

Nationale bibliotheek

Dan bestaat er ook nog een nationale bibliotheek, deze verzamelt zoveel mogelijk informatiedragers die in of over een bepaald land worden uitgegeven. De Koninklijke bibliotheek (KB) in Den Haag is de nationale bibliotheek van Nederland. Die bibliotheek omvat het Depot van Nederlandse publicaties, een zeer groot deel van de publicaties die in Nederland verschijnen en er op basis van vrijwillig depot terechtkomen. Deze collectie van de bibliotheek mag ook alleen maar door hun ingezien worden. Maar van een groot deel van de bibliotheek wordt het tweede exemplaar wel te leen gesteld. De Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel vervult een vergelijkbare functie voor België.

1