Resultaten 0-10 van 50

Boekhandel

Een gevestigde boekhandel wordt ook wel een boekwinkel genoemd.
In de praktijk zijn de woorden boekhandel en boekwinkel ook min of meer synoniemen.

Boekenhandel in Nederland

In de zeventiende en achttiende eeuw werden de boeken vrijwel altijd verkocht door de uitgever zelf. Nederland is het land met de hoogste dichtheid van boekhandels. Er zijn meer boekhandels per inwoner dan waar dan ook. Zo worden dan ook in Nederland veel meer boeken per inwoner verkocht dan bijvoorbeeld in Spanje. In Nederland zijn de boekhandelaren verenigd middels de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond (NNB) in Bilthoven.

Boekenbeurs

Normaal gesproken kopen boekverkopers drie maal per jaar nieuwe titels in. Dat gebeurt tijdens de voorjaarsbeurs, de zomerbeurs en de najaarsbeurs. Voor deze beurzen sturen de uitgevers brochures op met daarin de nieuwe titels. Het aantal nieuwe titels per beurs kan soms oplopen tussen de 7000 tot 8000.

Er zal op de beurs in een persoonlijk gesprek met de uitgeversvertegenwoordiger, door de inkoper van de boekhandel aangegeven worden hoeveel exemplaren hij wenst te kopen. Eventueel kan men onderhandelen over de korting op de vaste boekenprijs, maar vrijwel altijd staat dit vast.

Boeken handelaren

Veel boekhandelaren hebben in een samenwerkingsverband de inkoop uit handen gegeven aan een franchiser. Zij kopen dan gezamenlijk de boeken in, in ruil voor betere voorwaarden. Deze boekhandelaren zijn vaak herkenbaar omdat ze een gezamenlijke naar of label hebben. Vaak maken deze groepen ook gezamenlijk reclame in de vorm van huis-aan-huisfolders, websites en in-store promotie.

Internet

Sinds de komst van internet zijn er veel speciale internetboekhandels ontstaan, die vaak internationaal opereren. De eerste Nederlandse Internetboekhandel is BelBoek.com. Het aanbod van de latere internetbedrijven beperkt zich vaak niet tot alleen boeken, Grote online warenhuizen als Bol.com, ProxisAzur.be en Amazon.com zijn hele grote spelers op het gebied van online boekverkopen. Ook op veilingsites worden veel tweedehands maar ook nieuwe boeken aangeboden. Inmiddels hebben ook de meeste traditionele boekhandelaren een website om hun handel internationaal te kunnen verkopen.

123 .. 5Volgende »