Resultaten 0-10 van 50

De bouw

De bouw is de economische sector of bedrijfstak die zich bezighoudt met het produceren van woningen en andere bouwwerken. De kennis die hiervoor nodig is, en de wetenschap die zich hiermee bezighoudt, heeft ook een eigen naam dat wordt namelijk bouwkunde genoemd.

kernschema

Hieronder is een kernschema van processen die tot een gebouw leiden. Tijdens dit proces is er een team van specialisten bezig om het gestelde doel alsnog te bereiken:
- Het initiatief;
- Het ontwerp;
- De bouw;
- Het gebruik;
Hoewel het nog steeds voorkomt dat mensen hun eigenen huizen zelf bouwen, wordt het bouwen meestal gedaan door ervaren gespecialiseerde bouwbedrijven die in opdracht van een opdrachtgever werken.
Projectontwikkelaars laten op eigen initiatief kantoren, bedrijfspanden en wooncomplexen ontwerpen en bouwen, om die naderhand te kunnen gaan verkopen aan ondernemers.

Nederland

In Nederland werkten in 2008 499.100 mensen in de bouw.
Een onvolledige opsomming van beroepen in de bouw:
Aannemer- blokkenlijmer - bekiste - betonstaalverwerker - betonreparateur - opzichter - bouwvakker - constructeur - dakdekker – gibobouwer - huisschilder - ijzervlechter - installateur - loodgieter - metselaar - opperman - steigerbouwer - stukadoor - timmerman - plafonneur - uitvoerder - werkvoorbereider - tegelzetter - klusbedrijf- grondwerker- elektricien- veiligheidscoördinator- architect.
Een overzicht van opleiding en beroepen in de Belgische sector van de bouw vindt men bij FVB (Fonds voor vakopleiding in de bouwnijverheid)

Deelsectoren

De bouw is een conjunctuurgevoelige sector. Als de economie begint te groeien, wordt de vraag naar grotere en nieuwe gebouwen vaak groter, bij economische krimp vindt het tegenovergestelde plaats. De bouw bestaat uit de volgende deelsectoren binnen de bouwsector die ook op hun beurt weer zijn gesplitst:

- burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) (bouw van woningen, kantoren en dergelijke), eengezinswoningen
- open bebouwing (4-gevel woning)
- half open bebouwing (3-gevel woning)
- gesloten bebouwing (2-gevel woning)
- appartementen
- kangoeroewoningen
- grond-, weg- en waterbouw (GWW),
- installatiebedrijven  (elektrische installaties, verwarming en dergelijke)
- afwerkbedrijven (zoals schilders en stukadoors) en andere gespecialiseerde bedrijven (als onder meer heiwerk en betonstaalvlechten).

123 .. 5Volgende »