Contractcatering
Contractcatering betreft het bekomen van een licentie voor de uitbating van een lokaal (een lokaal uitbating is kleinschalig zoals een cafetaria en dat heb je ook nog een venue dat is grootschalig zoals bijvoorbeeld Vorst Nationaal te België). In België bestaat hier voor de vereniging A.B.E.C en dat staat voor Association of Belgian Event Caterers. In Nederland bestaan een paar grote landelijk opererende bedrijven die op contractbasis catering verzorgen. In 2003 werkten er 20000 mensen in de cateringsector die toen een 1,4 miljard euro begroting hadden. En in 2010 was de sector licht gedaald tot een begroting van 1.09 miljard euro.
Vormen van catering.
Er zijn verschillende vormen in de cateringsector te onderscheiden. De meeste bedrijven zijn actief in verschillende categorieën. (het deel van de markt in 2003)
- Bedrijfscatering 78%
- Schoolcatering 4%
- Infight catering ( catering aan boord van een vliegtuig) 9% onderworpen aan specifieke regelgeving
- Institutionele catering (dat zijn bijvoorbeeld ziekhuizen en gevangenissen. Kenmerkend is dat alle drie dagelijkse maaltijden door de cateraar worden verzorgd)9% speciaal wordt er aandacht besteed aan infecties en allergieën van de patiënt.
De contractcatering profiteert ervan dat veel bedrijven zich zo veel mogelijk beperken tot hun kernactiviteiten, waarbij activiteiten die niet direct met de hoofdzaak te maken hebben worden afgestoten. De gedachte hierachter is dat gespecialiseerde bedrijven dit goedkoper of efficiënter kunnen, dat kunnen ze dan doen door grootschalige inkoop of het centraal bereiden van warme maaltijden. Volgens sommige mensen kan dit ten koste gaan van de smaak, algemene dienstverlening of andere kwaliteitscriteria. Alhoewel de tendens zich voortzet om meer en meer inspraak te dulden van de klant teneinde een tevredenheid te verzekeren van de klant. Men mag niet veralgemenen dat er geen rekening wordt gehouden met de ondernemingen. De wetgeving wordt ook steeds strenger en een sociale tendens van vetvrij of lichter eten zet zich voort. De leveranciers van de maaltijden spelen daar goed op in door een luisterend oor te zijn voor de klanten en gebruikmakend van hun kennis en onderzoek trachten ze nieuwe formules aan te bieden.
Palestrinastraat 115, 5216GL Denbosch
Burgemeester Weertsstraat 14, 6814HP Arnhem
Industrieweg 42, 3606AS Maarssen
De Amert 207, 5462 GH VEGHEL
Bijdorp-West 63, 2992 LC BARENDRECHT
Jan Heynslaan 149, 5622 KL EINDHOVEN
Dijk Muziek- Theater- en Produktiebureau B.V.
Everdenberg 6, 4902 TT OOSTERHOUT NB
Jupiter Restaurant Catering Service
Hidalgoweg 2-A, 8938BA Leeuwarden
Kruislaan 254, 1098 SM AMSTERDAM
123 .. 5Volgende »