Resultaten 0-10 van 19

Chauffeur

Een chauffeur is in het algemeen de bestuurder van een motorvoertuig. Het woord chauffeur is afgeleid van het Franse woord chauffer dat verhitten betekent. Want de eerste zelfbewegende voertuigen werden aangedreven door stoomkracht en een belangrijke taak van de eerste bestuurders betond uit het op druk houden van de stoomketel, door het toevoegen van brandstof en als het ware de stoomketel elke keer weer extra verhitten. Later is de term vooral in gebruik geraakt bij het aanduiden van bestuurders van wegvoertuigen; bij stoomlocomotieven onderscheidde men al snel een stoker en een machinist.
Tegenwoordig wordt met het woord chauffeur steeds vaker een beroepsmatig bestuurder bedoeld.

Buschauffeur

Een buschauffeur is de bestuurder van een autobus of touringcar of auto die gebruikt wordt voor het verrichten van personenvervoer. Een bestuurder van een touringcar wordt ook wel aangeduid als touringcarchauffeur.
In een stads- en streekvervoer rijdt de buschauffeur niet alleen maar hij controleert ook het vervoerbewijs of zet stempels op een kaartje die je dan bij hem kan kopen. En hij opent de deuren en doet ze dicht en geeft reisinformatie. In Nederland kunnen ze eventueel voor mensen ook aansluiting regelen via de verkeersleiding met de boordcomputer. Er is daardoor geen direct contact meer met aansluitende bussen zoals vroeger bij de combofoon. Alleen in bepaalde regio’s kunnen de chauffeurs nog wel met met elkaar communiceren via een zogenaamd kort verkeer. De chauffeur van een touringcar kan ook de reisleider zijn, waardoor deze verantwoordelijk is voor de begeleiding van de groep passagiers.

Directiechauffeur

Een directiechauffeur is een bestuurder van een voertuig waar een of meerdere directieleden in zitten. De werkzaamheden bestaan uit het vervoeren van functionarissen uit de top. Een directiechauffeur wordt in de volksmond ook wel privéchauffeur genoemd en soms ook wel gewoon chauffeur. Een privéchauffeur rijdt vaak of altijd voor een of meerdere privépersonen en verricht daarbij ook hand- en spandiensten in de privésfeer, zoals de kinderen vervoeren, boodschappen doen of het onderhouden van de privéauto’s. In Nederland zijn circa 4.000 directiechauffeurs actief, waarvan circa 500 privéchauffeurs. Van deze totale groep chauffeurs is circa 45% gecertificeerd voor het vak door het onafhankelijke CCV (Contact Commissie Vakbekwaamheid), onderdeel van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

12Volgende »