Resultaten 0-10 van 50

Industriële chemie

Binnen deze branche vallen alle bedrijven in Nederland die te maken hebben met chemie. Er is geen scherpe grens tussen procesindustrie en chemische industrie. Ook al kan de chemische industrie ( vooral gericht op bulkproducten en continue processen) wel opgevat worden als een deelgebied van de procesindustrie, waarin ook aandacht is voor kleinere hoeveelheden en batchprocessen.

Economie

De chemiesector is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. In 2011 lag de omzet van de chemische industrie vrij hoog op 51 miljard euro om precies te zijn. De sector gaf in dat jaar werk aan 47.000 mensen verspreid over ongeveer 400 chemiebedrijven. De chemie is na de voedings- en genotmiddelenindustrie de grootste bedrijfstak in Nederland.
De Nederlandse chemie speelt ook op wereldniveau mee. In de sectoren basischemie, voedingsingrediënten, coatings en high-performance materialen behoort Nederland tot de mondiale top. Dat is ook terug te vinden in het exportaandeel. Bijna 20 procent van de gehele Nederlandse export komt van de chemie. Nederland exporteert meer chemische producten dan een land als Japan. Ook in intellectueel en maatschappelijk opzicht is de chemie belangrijk. Vooral op het gebied van onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling zit Nederland bij een van de beste landen ter wereld. Een kwart van de nationale inspanningen op dat gebied is allemaal van de chemie.

Het chemiepark Delfzijl is een geïntegreerd industrieterrein in de Oosterhoek van Delfzijl, dat is gebaseerd op zoutchemie. Het terrein van chemiepark Delfzijl heeft een oppervlakte van 100 ha en vormt onderdeel van het veel grotere industrieterrein Oosterhorn. Vroeger lagen hier de polder Oosterveld en de Valgen van Heveskes en Weiwerd. In 2008 werkten er 1250 mensen. Basis hiervoor was het voorkomen van zout in Westerlee en Ommelanderwijk/Zuidwending. Van hier uit werd een pekkelleiding van 30km aangelegd naar Delfzijl en de pekelwinning werd gestart in 1957.

123 .. 5Volgende »