Resultaten 0-10 van 9

Wat is coating

Coating is uit de Engelse taal en die wordt binnen de materiaalkunde nog wel eens vervangen door Nederlandse termen zoals papierproductie en coatingindustrie. Coatings worden voornamelijk aangebracht op metaal, hout, glas, kunststof, papier, enzovoort.

Een coating bestaat uit de volgende onderdelen:

- Oplosmiddel
- Bindmiddel
- Pigment, ook vulstof genoemd

Om de eigenschappen te verbeteren, kunnen ook hulpstoffen toegevoegd worden. Een coating wordt bijna altijd ingezet om het materiaal te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn:

- Een antistatische coating op polyester foliën.
- Een coating op papier, die de bedrukbaarheid en glans verbeteren, zoals bij magazine-papier.
- Een coating zodat het gecoate materiaal kan geleiden.
- Een coating op papier, zodat het beter met inkjetprinters bedrukt kan worden.
- Een barrière op een materiaal aanbrengen, zodat het bijvoorbeeld ondoordringbaar voor olie en vet wordt.
- Een waterafstotend materiaal.
- Een coating om corrosie tegen te gaan.

Waarvoor is coating

Het belangrijkste in de coating is het pigment. Coating wordt aangebracht op materiaal en dat materiaal krijgt bijzondere eigenschappen mee. Deze eigenschappen worden hoofdzakelijk door het pigment in de coating bepaald, bijvoorbeeld de kleur of de glans. Meer informatie over de verschillende pigmenten kan men vinden bij vulstoffen.

Calciumcarbonaat, kaolien en titaandioxide zijn de meest gebruikte pigmenten in coating.

Coating wordt vooral veel gebruikt in de voedingsindustrie, hiermee kunnen sturingen worden gegeven aan een actieve grondstof, geuren maskeren, behoud van kwaliteit geven en houdbaarheid verlengen. Het bidmiddel zorgt ervoor dat de pigmenten met het substraat en onderling verbonden worden. Bij coating is de keuze van het bindmiddel heel belangrijk, omdat daardoor de reologie van de coating tijdens het coaten/strijken wordt bepaald. Wat er ook door bepaald wordt is de porositeit van de gedroogde coating. Bijvoorbeeld weer belangrijk is voor een inkjet-papier.

1