Resultaten 0-10 van 50

Een dansschool

Een dansschool is een instelling die danslessen aanbied. En ook het gebouw waar de danslessen in worden gehouden wordt de dansschool genoemd. Vaak is het zo dat een dansschool een beetje op een café lijkt alleen er ligt een dansvloer en iedereen komt er om te dansen. Danslessen worden gegeven door een dansleraar of –lerares. De bekende dansscholen liggen rond Amsterdam en dat zijn: Oosterveen, Bonel, Molin, Kluver, Daniels, Van Beek, James Meyer en Oostervink. Een deel ervan is in 2012 nog altijd actief. Dansschool Oosterveen in Amsterdam bestaat al meer dan 80 jaar.
De meeste dansscholen hebben de volgende danssoorten wel in de aanbieding: Stijldansen, salsadansen, rock- ‘n-roll, streetdance, linedance, formatiedansen, volksdansen of breakdance.

 Een dansschool kan zich aansluiten bij een dansvereniging of dansbond. Voordat het zover is moet de dansschool aan een paar bepaalde voorwaarden voldoen., zoals de verplichting dat de dansleraren voldoen aan de dor de bond goedgekeurde eisen. Als een dansschool lid is van een dansbond dan hebben ze ook het recht om mee te mogen doen met danswedstrijden die worden georganiseerd door deze bond.

Wedstrijddansen

Naast het wedstrijddansen bestaat de mogelijkheid van het recreatieve dansen. Veel dansscholen bieden verschillende cursussen aan met een opbouwend niveau van moeilijkheid. Een danscursus wordt meestal afgesloten door een zogeheten danstest, danstest wordt ook wel afdansen genoemd. Een onafhankelijke jury beoordeelt iedere danser afzonderlijk en geeft een cijfer.
Een veel gebruikt systeem is het systeem van medailletesten:
- basis voor beginners
- brons
- brons-ster deze is tegenwoordig niet meer van toepassing
- zilver
- zilver-ster
- goud
- goud-ster
- topklasse van 1 t/m 5

Dit systeem wordt niet bij elke dansschool gehanteerd. Soms worden er namelijk niveaus overgeslagen en heb je andere niveaus erbij zoals goud dubbelster of goud triplester.
Naast de recreatieve dansscholen heb je ook nog officiële dansopleidingen,  erkend door het ministerie, waar men zoals naar een gewone school naartoe kan, evenwel meestal na het slagen in een auditie. De balletschool is daar een voorbeeld van.

123 .. 5Volgende »