Resultaten 0-10 van 43

delicatessen

De term delicatessen is de Nederlandse taal en het meervoud van delicatesse, maar is in de Engelse taal, en vooral in Noord-Amerika en Australië, ingeburgerd als de naam voor een etablissement waar delicatessen, oftewel lekkere hapjes en maaltijden worden verkocht, vaak geprepareerd, en vaak ook genuttigd. In het dagelijkse leven zeggen mensen eerder deli, dat is afgeleid van het Engelse woord delicious dat is in het Nederlands vertaalt heerlijk.Het aangeboden voedsel kan bijvoorbeeld een dik belegde sandwich zijn die ter plekke naar wens van de klant wordt samengesteld. men kan kiezen om het meteen op te eten of om hem later op te eten.Traditioneel worden de sandwiches opgediend met een zure augurk en zuurkool hoort er soms ook bij. Dat was een menu dat ingevoerd werd door joodse immigranten en andere Europeanen die naar de VS gingen begin twintigste eeuw.  De naam delicatessen wordt gedacht aan de Duitse taal dat die het woord hebben ingevoerd alleen de Duitsers hebben het weer van de Fransen overgenomen.
Je vindt de originele deli’s vooral in de grote steden in Noord-Amerika, waar het heel populair is voor het publiek om er te lunchen. In New York City zij de joodse deli’s zelfs beroemd.
Tegenwoordig richten de supermarkten in Noord-Amerika vaak een deel van hun winkel in op de deli’s om een toegevoegde waarde te geven aan het product die ze verkopen.

Een delicatesse is eten dat als bijzonder aangenaam van smaak wordt beschouwd en meestal ook omgeven worden met enige exclusiviteit. Delicatessen zijn sterk gebonden aan een cultuur normaal gesproken. Bijvoorbeeld het eten van haring in Nederland is bij ons heel gebruikelijk, alleen in andere landen is het juist weer ongebruikelijk omdat we rauwe vis zitten te eten. In Thailand heb je bijvoorbeeld de gefrituurde schorpioenen en schildpaddenvlees dat als delicatessen worden gezien. En in Japan is fugu heel populair wat bereid wordt ui de giftige kogelvis.

123 .. 5Volgende »