Resultaten 0-10 van 38

Een galerie

Een galerie of een ook wel een kunstgalerie genoemd, is een ruimte waar tentoonstellingen van beeldende kunst worden georganiseerd met de bedoeling om deze kunstwerken te verkopen. Het gaat bij zulke tentoonstellingen vaak om (bronzen) beelden, grafiek, housnijwerk, schilderijen, tekeningen, geblazen glas, kunstenaarsboeken, olieverf op doek, pastels of aquarellen.

Een kunsthandel

Een kunsthandel beidt meestal werk aan dat aangekocht is door het bedrijf zelf, terwijl een galerie ook vaak werk laat zien dat nog eigendom is van de kunstenaars zelf is en dat gaan hun dan vertegenwoordigt. De kunstenaars geven hun werk dan aan de galerie niet zomaar dat doen ze ‘in consignatie’. Een kunsthandel toont meestal kunstwerken aan van meerdere verschillende kunstenaars die vaak al overleden zijn en dat wordt dan in de zelfde ruimte getoond. En bij een galerie is de regel ‘monografische tentoonstellingen’ dat is dat het over een onderwerp gaat of over een persoon. Dit wordt ook wel een solotentoonstelling genoemd. Soms maken galeries ook thematentoonstelling met daarbij een overzicht van alle kunstenaars die te bewonderen zijn. Dat doen ze bijvoorbeeld bij een voorjaarssalon. Galeries leggen zich veelal toe op een bepaalde kunstrichting, zoals bijvoorbeeld conceptuele kunst, avant-garde, sieraadontwerpers glas, figuratieve kunst of grafiek.

Professionele galeries

Professionele galeries nemen vaak een bepaald bedrag van de verkoopprijs dat is vaak tussen de dertig en de vijftig procent, dat wordt ook wel commissie genoemd. Die dertig en vijftig is bemiddelingsloon en vergoeding voor de kosten die hun maken om het werk te promoten en onder de aandacht brengen van de mensen. Galeries hebben daarvoor een adressenbestand van geïnteresseerden die een uitnodiging ontvangen. Ook zorgen zij ervoor dat via advertenties de kunstenaars die zij promoten ook een stukje bekender worden via hun. Het werk dat niet getoond wordt met wel opgeslagen staat bij de galeries  wordt ook wel werk in stock genoemd. Serieuze galeries van hedendaagse kunst werken meerdere jaren met de kunstenaars waar zij voor gekozen hebben en vertonen om de zoveel tijd de nieuwe ontwikkelingen in hun werk.

1234Volgende »