Resultaten 0-10 van 1

Een computerspel

Een computerspel, videospel in het Engels heet het een game, is een elektronisch spel dat op een handheld, computer of console wordt bespeelt. Vaak zijn deze spellen ook bedoelt voor andere systemen en computers, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets, draagbare spelcomputers en pda’s. Veel games zijn tegenwoordig ook te vinden op het internet (online).

Vaak zien mensen een videospel en een computerspel als het zelfde. Maar niet elk computerspel is echter een videospel. Een videospel is namelijk een visueel computerspel en dat gaat wel voor bijna elke game op maar niet bij elke.
Er zijn namelijk ook computerspellen voor mensen die slechthorend of doof zijn en ook voor mensen die blind zijn. Voor de mensen die blind zijn zijn er spellen die allen maar op geluid zijn gebaseerd. En je hebt daarnaast dan ook nog voor dove mensen spellen die alleen op tekst zijn gebaseerd.
 

De term game

De term game dat is het Engelse woord voor spel dat niet perse een computerspel betekent. Deze term game is tegenwoordig voor veel mensen inmiddels gangbaar geworden en wordt ook gezien dat het hetzelfde is als een computerspel. Het woord is inmiddels ook onder andere opgenomen in de Dikke van Dale. Mensen die computerspellen spelen worden ook wel gamers genoemd en het spelen van computerspellen wordt aangeduid met het werkwoord gamen. Indien men de voorkeur geeft aan het spelen van oude of terwijl klassieke computerspellen, worden ook wel aangeduid met het werkwoord retro-gaming.

Geregeld komen een aantal gamers bijeen in zogeheten LAN-parties. Dit is een evenement waarbij meerdere gamers samen een periode lang gaan gamen bijvoorbeeld een weekend en dan dat weekend niks anders doen dan gamen over een LAN-netwerk.

Ook over het internet worden er veel computerspellen gespeeld tegelijker tijd door meerdere spelers. Veel van de games van tegenwoordig hebben niet alleen een singleplayermodus maar ook een zogeheten online multiplayermodus. Een aparte groep hier binnen zijn de MMORPG-spellen, zoals bijvoorbeeld RuneScape, World of Warcraft of Guidl Wars. Deze spellen zijn geheel bedoelt om online te spelen tegen andere mensen of met andere mensen.

Bij nieuwe commerciële spellen wordt de nadruk meer en meer gelegd op de visuele kant van de spelen de zogeheten graphics. Hier staan vooral de Xbox360 en Xbox One van Microsoft en de Playstation 3 en 4 van Sony om bekend.

1