Resultaten 0-10 van 50

Wat maakt geneeskunde mogelijk

Geneeskunde is het interdisciplinaire vakgebied dat zich richt op de invloed die ziektes of afwijkingen hebben op het functioneren van de mens, dat geldt voor psychisch en voor fysiek en het doel is dat de gezonde toestand wordt herstelt. Het verzachten van symptomen of het voorkomen van pathologie. Mensen die hier zeer bekwaam in zijn worden arts of geneesheer genoemd. De medische wetenschap is het geheel aan kennis op medisch, biologisch en farmacologisch terrein dat de geneeskunde mogelijk maakt.

Evidence-based medicine

De kennis van de geneeskunde van deze tijd of terwijl de moderne geneeskunde wordt tegenwoordig verworven volgens natuurwetenschappelijke methoden van onderzoek. Dit wordt ook wel evidence-based medicine genoemd. Dat betekent met andere woorden: geneeskunde dient gebaseerd te zijn op bewijs. Dit wil zeggen dat er gezocht wordt naar een verband tussen de oorzaken en de gevolgen, dat het mogelijk is dat de onderzoeken door iedereen identiek kan herhaald kan worden met identieke resultaten in identieke omstandigheden. Het behandelen gebeurt met bewezen werkzame therapie dat is ook weer evidence-based. Deze therapie kan onder andere toediening van geneesmiddelen, heelkunde dat zijn chirurgen, bestraling of revalidatie of psychotherapie inhouden. Deze methodiek is zeker nog niet op alle aspecten van de geneeskunde van deze tijd in westerse stijl van toepassing ongeveer 30-20 procent van de geneeskunde werkelijk evidence-based mag worden genoemd. Het leveren van hard bewijs van werkzaamheid van een methode of behandeling is in de geneeskunde meestal helemaal niet eenvoudig.

Humorenleer

Geneeskunst is al iets wat eeuwen oud is. Sinds Claudius Galenus werd in de westerse wereld algemeen verondersteld dat ziekten veroorzaakt werden door een onbalans in de vier lichaamssappen, te weten: bloed, gele gal, zwarte gal en slijm, voor dit alles bij elkaar is een naam en dat is humorenleer. Dit is gebaseerd op de vier elementen vuur, water, lucht en aarde en de vereniging van hun eigenschappen: warm, droog, koud en nat.
Therapieën die werden gehouden tegen de ziekten waren voornamelijk gebaseerd op het weer in harmonie brengen van deze lichaamssappen. 

123 .. 5Volgende »