Resultaten 0-10 van 50

Gereedschap

Gereedschap is een hulpmiddel om de bewerking uit te kunnen voeren die een mensen of eventueel ook dieren met zijn lichaam zelf niet of bijna onmogelijk kan uitvoeren. Mensen en mensapen kunnen gereedschap gebruiken maar zij zijn niet de enige die gereedschap goed kunnen gebruiken je heb ook bijvoorbeeld de kraaiachtigen, zeeotters, dolfijnen en Goffins kaketoes zij gebruiken eigenlijk ook best wel veel gereedschap ten opzichte van de mensen en mensapen.

En zijn ook nog andere termen die gebruikt worden om het woord bepaalde types gereedschap te formuleren, zo heb je bijvoorbeeld gerei dat betekent meervoud van zachter gereedschap, je hebt ook nog instrument dat betekent over het algemeen een meer geavanceerd of erg specialistisch stuk gereedschap. Voor de grootste en zwaarste soorten gereedschap wordt ook weer een andere term gebruikt en dat is werktuig.

Er zijn ook sommige soorten gereedschap die als wapen worden gebruikt zoals een hamer of een mes. Er zijn stukken gereedschap die op verschillende velden gebruikt worden, maar vaak wordt een soort gereedschap gebruikt voor een bepaalde speciale soort toepassing. 

Er zijn verschillende soorten gereedschap je hebt: handgereedschap, machinegereedschap, meetgereedschap, tekengereedschap, tuingereedschap en huishoudelijk gereedschap. Hieronder staan de een paar van de meeste gebruikte stukken gereedschap.

Handgereedschap

Een hamer is een klop- of slagwerktuig. Een hamer bestaat uit een handvat aan de achterkant en een steel en aan het einde de zogeheten hamerkop. De vorm en grootte en het materiaal van de hamerkop en de lengte van de steel hangt heel erg af van het type hamer dat je hebt. Bij hamers die een ijzeren hamerkop hebben staan de grammen dat de hamer weegt meestal in het ijzerwerk geslagen. Voor speciale uitvoeringen, zoals voor percussie-instrumenten, wordt ook de term mallet gebruikt en dat komt uit de Engelse taal.
 

Machinegereedschap

Een kettingzaag wat ook wel een motorzaag, motorkettingzaag of boomzaag genoemd, is een draagbare machine om mee te zagen. De belangrijkste functie is hout zagen. Er zijn ook verschillende typen aandrijving voor kettingzagen: pneumatisch, hydraulisch, elektrisch en ook door middel van een verbrandingsmotor dat ook wel een motorkettingzaag wordt genoemd.

123 .. 5Volgende »