Resultaten 0-10 van 50

Het werk van een grafisch ontwerper

Als een grafisch ontwerper het ontwerp van een ander uitvoert wordt hij of zij ook wel een grafisch vormgever genoemd maar het beroep wat zij uitoefenen blijft het zelfde. Grafisch ontwerpers werken vaak bij marketing- en reclamebureaus, drukkerijen en uitgeverijen, maar kunnen ook als zelfstandige ondernemers aan de slag voor verschillende opdrachtgevers. Een grafisch ontwerper kan binnen een bedrijf zich verder opwerken tot artdirector of creative director.

Werken naar het eindproduct

Bij de uitwerking van een opdracht moet de ontwerper onder andere rekening houden met de doelgroep, de door de opdrachtgever gestelde eisen, de financiële mogelijkheden en de technische verwerking van het ontwerp. Een ontwerper kan daarnaast trachten bestaande inhoudelijke functionaliteiten te versterken bijvoorbeeld de optimale leesbaarheid door juiste toepassing van typografie en extra functionaliteit toe te voegen door middel van de vorm bijvoorbeeld het gebruik van kleur als blikvanger voor de belangrijkste informatie. Hij/zij geeft daarbij tevens adviezen aan de opdrachtgever om tot een optimaal eindproduct te komen, en bewaakt ook de meerdere toepassingen en de technische verwerking bijvoorbeeld reproductie en interface-opbouw van het ontwerp, opdat het vormconcept in stand blijft.

De vormgeving

Binnen het ontwerp bepaalt de grafisch ontwerper de vormgeving van het product, waaronder lay-out dat is indeling, de typografie dat is de lettersoorten, lettergroottes, regelafstand, kolombreedte e.d. Het kleurgebruik en de illustratie en foto’s. artdirectors of grafisch ontwerpers maken een conceptontwerp op basis van de wensen van de klanten, wat dan weer gepresenteerd wordt aan de opdrachtgever. En vervolgens wordt het concept dat besproken is en naar wensen is gemaakt door de grafisch ontwerper en met behulp van een professionele grafische software uitgewerkt tot een eindproduct. Dit wordt gedaan door de grafisch ontwerper zelf of met behulp van een fotograaf, DTP’er of fotograaf.

123 .. 5Volgende »