Resultaten 0-10 van 9

Een gravure

Een gravure is een afdruk van een afbeelding die op een metalen plaat wordt gemaakt. Een graveur tekent rechtstreeks op de metalen ondergrond. Hiervoor gebruikt hij een burijn. De burijn is een instrument dat aan het einde is afgeschuind en heeft 3 zijden. Vanwege de hardheid van het materiaal zoals koper of staal wordt de gravure gekenmerkt door haar enigszins hoekige karakter. En is wel mogelijk om zilver en goud te gravuren. Naast dat je goud en zilver kan gravuren kan je ook glas heel goed graveren. Er zijn maar enkele mensen die dit kunnen doen omdat ze de vaste hand daar voor hebben. Glas graveren wordt door bedrijven veelal met een laser gedaan. Hobbyisten doen nog het echte handwerk met een Dremel boor met diamanten boor.

kopergravures

In de 15e eeuw werden de kopergravures nog alleen door edelsmeden gemaakt, aangezien zij de techniek hadden om te graveren op hard metaal en van oudsher machtig waren bij het decoreren van allerhande voorwerpen.  In de 19e eeuw werden veel staalgravures gemaakt. Zij dienden als illustratiemateriaal in boeken. Staal is hard en een staalgravure kon in een feitelijk onbeperkte oplage worden gedrukt. Gezien de grote oplages waarin zij werden gedrukt hebben staalgravures dan ook met een ets verward. De gravure is een diepdruk-techniek, net als bijvoorbeeld een ets. De afkorting del. Die men wel op gravures aantreft, dat komt van het Latijnse deliniavit dat betekent heeft het getekend.

De houtgravure

De houtgravure is een hoogdrukprodedé dat in de 19e eeuw een grote bloeitijd beleefde. Er zijn wel verschillen tussen kenmerkende verschillen tussen een houtsnede en een houtgravure. De houtgravure wordt gegraveerd, ‘gestoken’, in de kopse kant van een hard houten blok, waardoor een zeer verfijnde tekening mogelijk is, terwijl een houtsnede gegutst wordt in een zachte houten plaat en meestal een grover resultaat oplevert. Houtgravures zijn over het algemeen vrij klein en bereiken grijstinten met behulp van vele ‘arceringen’.

1