Resultaten 0-10 van 50

Wat is de horeca

Volgende de Nederlandse Drank en Horecawet is een horecabedrijf een bedrijf dat alcoholische drank voor consumptie ter plaatse aanbiedt. Er waren in 2014 56.745 bedrijven in deze branche in Nederland. Horeca is in het Nederlandse bestemmingsplan een officiële bestemming, dat wil zeggen een door de wet toegestaande uitoefening van activiteit in de aangewezen ruimte. Er zijn 5 verschillende categorieën in het bestemmingsplan van de horeca met elk hun verstrekkende bevoegdheid in exploitate:

- Horeca 1: Fastservice, en daaronder vallen de volgende soorten bedrijven, cafetaria’s, snackbars, commerciële geëxploiteerde schoolkantines, bedrijfsrestaurants, ijssalons, broodjeszaken, hamburgerrestaurants etc.
- Horeca 2: Dit zijn nachtzalen zoals bijvoorbeeld: zalenverhuur, dancings, discotheek, nachtcafé en sociëteit.
- Horeca 3: Bar, eetcafé, café
- Horeca 4: lunchroom, ijssalon, restaurants, koffiehuizen
- Horeca 5: Hotel

Cultuur in de horeca

Soms wordt de bestemming horeca ook ondergebracht bij de bestemming ‘Gemengde Doeleinden’.
In de bestemmingsplannen van de grote steden heb je ook nog een andere soort horecacategorie dat is van de laatste jaren.  De wettelijke omschrijving is veel minder duidelijk dan die andere 5 categorieën. Horeca 6 is een vorm van zelfstandige horeca die is gekoppeld aan culturele functies. Panden die in aanmerking komen om in Horeca 6 te komen zijn panden waarin een culturele instelling in zit. Die gevestigd is met een programmering die bestaat uit een mix van verschillende activiteiten. Horeca maakt ook deel uit van deze activiteiten. Bij deze panden is het afscheiden van de horecacomponent zeer lastig en fysiek niet mogelijk, omdat de horeca-activiteit over het algemeen plaatsvindt in de hoofdruimte. Er zijn wel een paar landelijke organisaties voor de horecabranche, waaronder de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers. Alleen de Koninklijke Horeca Nederland en het Nederlands Horecagilde hebben namens haar leden een cao gesloten met een of meerdere vakorganisaties.

123 .. 5Volgende »