Resultaten 0-10 van 50

Hout

Hout is het voornaamste bestanddeel van houtige planten: wat voornamelijk van bomen en struiken komen.  Botanisch gezien is hout het door het cambium geproduceerd secundaire xyleem van zaadplanten. Volgens deze definitie zijn de houtige weefsels van bijvoorbeeld palmen geen hout in de strikte zin van het woord. Een van de andere kenmerken is verder de afzetting van de houtstof lignine in de celwanden. Daarom wordt in een andere omschrijving hout ook wel als een verhout plantenweefsel gezien.

De takken, stammen en wortels van houtige plant planten bestaan voor een belangrijk deel uit hout. Hout is het grootste en binnenste van de stam van bomen en struiken voornamelijk. Houtige gewassen zijn voornamelijk bomen, cactussen, doorlevende klimplanten (zoals druiven) of struiken.
 

Reactiehout

Reactiehout is hout dat wordt gevormd zodra een boom langdurig in een richting belast wordt zoals bijvoorbeeld door scheefstand of wind. Om het evenwicht te herstellen wordt er zogeheten trekhout of drukhout aangemaakt. Trekhout is bij loofbomen en drukhout zijn naaldbomen. Trekhout zit aan de bovenkant van de stam en die trekt als het ware de stam de goede richting in. En drukhout bevind zich aan de onderkant en die drukt als het ware de stam de goede richting in. Op deze plekken zijn er veel dingen anders zoals de anatomische opbouw van de celstructuren, maar er is dan ook een chemische afwijking. Er is dan namelijk sprake van een verhoogd lignine-aandeel en ook andere extrastoffen zijn bij reactiehout bovenmatig aanwezig.

Hieronder worden neer gezet wat je allemaal kan maken en doen met hout :
- Papierproductie, waar voor de basis uit hout bestaat.
- Houtbewerking, kunstenaars en handwerkers verbinden en bewerken veel soorten hout. Om dit te doen worden er speciale soorten gereedschap gebruikt.
- Grondstof en constructiemateriaal dat zijn twee dingen waar hout ook belangrijk voor is, het wordt voornamelijk gebruikt voor constructie van meubelen en huizen, kozijnen, dakconstructie, afwerking en voor vloeren.
- Hout is belangrijk voor constructiemateriaal van schuilplaatsen van mensen, in de jaren dat ze begonnen met schuilplaatsen maken gebruikten ze voornamelijk hout om alles te ondersteunen en tot de dag van vandaag wordt dit nog steeds gedaan.
- Tegenwoordig zijn er echter heel wat producten met hout als grondstof vervangen door andere grondstoffen zoals metaal en kunststof.

Daarnaast wordt hout ook gebruikt als brandstof:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                - - Brandhout
- Houtskool
- Houtpellets

123 .. 5Volgende »