Resultaten 0-10 van 50

Een hovenier

Een hovenier is iemand die zich voor zijn beroep bezig houdt met tuinen en andere groenobjecten. Hoveniersbedrijven kunnen heel er variëren van omvang je hebt eenmanszaken maar je hebt ook landelijk opererende  bedrijven die honderden werknemers in dienst hebben.

De klanten van een hoveniersbedrijf behoren voornamelijk particulieren, instellingen en die instellingen zijn meestal andere bedrijven, scholen met een tuin en kerken die groen om hun pand heen hebben of om te laten aanleggen en verzorgen. Er zijn steeds meer grote instellingen en overheden laten het werk aan hun groenvoorzieningen doen door dit soort gespecialiseerde bedrijven. Vroeger werd dit meestal gedaan door de bedrijven zelf of ze lieten het doen door een gemeentelijke plantsoenendienst.

Tot de werkzaamheden die hoveniers voornamelijk allemaal uitvoeren zijn:
- Graaf/ grondwerkzaamheden
- Aanleg van bestrating en sierbestrating
- Het beheren en of onderhouden van tuinen, gazons of andere groenvoorzieningen
- Het ontwerpen van tuinen, gazons of andere groenvoorzieningen
- Het leveren van zand, tuinaarde, plantsoen en materialen
- Het inrichten van de tuin, gazons e.d. met planten
- Ze doen ook nog aan het plaatsen van schuttingen, vlonders en damwanden

Opleiding voor hovenier

De opleidingen voor het beroep tot hovenier bestaat aan bijna alle agrarische onderwijsinstellingen.
Er zijn verschillende soorten opleidingen van 1-jaar tot 4-jaar op het MBO niveau, en daarnaast meer gespecialiseerde opleidingen aan verschillende hogescholen en aan de universiteit aan Wageningen.
Er zijn nu ook hoveniersbedrijven die nauw samenwerken met instellingen voor gehandicapten, die dan mee werken in het bedrijf. En hiervoor krijgen de hoveniers weer een vergoeding van de staat door hun te laten werken bij hun bedrijf. In sommige gevallen combineren hoveniers hun bedrijf met een tuincentrum of een boomkwekerij, maar ook wel met andere vormen van dienstverlening zoals gebouwenreiniging en dat soort werk.

Brancheverenging VHG is een vereniging voor groenvoorzieners, boomspecialisten, hoveniers, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters. VHG behartigt de collectieve en individuele belangen van haar leden op sociaal-economisch en bedrijfsmatig gebied. VHG bestaat uit vakgroepen, een ledenraad, bestuur, landelijk bureau en regionale afdelingen.

123 .. 5Volgende »