Resultaten 0-10 van 50

Er zijn verschillende soorten schroot je hebt bijvoorbeeld ferroschroot, dat bestaat voornamelijk uit ijzer, en dan heb je nog non-ferroschroot, dat uit andere metalen bestaat zoals: lood, tin, zink, koper, aluminium. Ook messing, roestvast staal en nog veel meer andere legeringen behoren tot het non-ferroschroot.

Schroot ontstaat uit afgedankte of anderszins onbruikbare producten. Daarnaast kan heb je productie-afval van de ijzer- en staalindustrie opnieuw worden ingezet. Vroeger werd huishoudelijk schroot opgehaald door een handelaar in oudijzer, wat vroeger ook wel de oud-ijzerboer genoemd werd. Tegenwoordig wordt het aan de schroothandel op diverse manieren aangeboden. De bedrijven die doorgaans veel schroot produceren, zoals recyclebedrijven, sloperijen en metaalverwerkende bedrijven, deponeren het in speciale containers waarbij een scheiding al van te voren wordt gedaan. Hoe beter de bedrijven het schroot scheiden hoe meer geld ze er aan kunnen ontvangen.

Ook het afval dat van de gemeente is bevat schroot. Het gemengde afval wordt gewoon in een scheidingsinstallatie gedaan die gemaakt is voor schroot. Bij die scheidingsinstallatie is een elektromagneet die het ferroschroot verzamelt en op die manier de non-ferromethoden via wervelstroomscheiding wordt gewonnen. Ook uit de asrest van een afvalverbrandingsinstallatie kan op deze wijze nog schroot worden gewonnen.

Er is wereldwijd een levendige handel in de schroot. Er is vooral in de staalindustrie veel schroot want de roest heeft aanwezige zuurstof bij zich en bindt met de in het ijzer aanwezige koolstof tot kooldioxide. Ook wordt er in hoogovenproces schroot gebruikt. Een bedrijf als Tata Steel te IJmuiden gebruikt doorgaans ongeveer 15-18% schroot. En staalfabrieken die niet over een eigen hoogoven beschikken zoals Nedtaal, gebruiken vrijwel nooit schroot. Ook in ijzergieterijen wordt er veel schroot gebruikt. Terwijl de binnenlandse productie van schroot haast nooit wordt geregistreerd. Geven de import- en exportcijfers van een land als Nederland het belang van schroot zeer goed aan.

 

123 .. 5Volgende »