Resultaten 0-10 van 35

Illustrator

De gene die de opdrachten geeft voegt een briefing voor de illustrator toe aan de geïllustreerde tekst. In deze briefing zijn onder andere inhoudelijke wensen en technische eisen aanwezig. Die eisen die daarin staan zijn bijvoorbeeld illustratieformaat, wel of geen kleurgebruik, basisstramien van het grafisch ontwerp, drukwijze.

De illustratie kan als een tekstaanvullende of als verluchtiging, of anders als tekstvervangende verduidelijking. Maar de meest voornaamste reden van een illustratie is om de tekst toegankelijker en aantrekkelijker te maken.

De illustrator gebruikt meestal veel verschillende materialen, en die materialen worden ook wel is in combinatie gebruikt. Onder die materialen vallen inkt, pastelkrijt, verf, potlood enzo. In toenemende mate maakt de illustrator de illustratie op een computer en op de computer kun je alle materialen en alle technieken nabootsen. Bovenal biedt de computer sowieso al meer uitgebreide technieken zoals 3D effect en bewegend beeld. Met de computer kun je ook vastleggen en hergebruiken van terugkerende elementen zoals vormen, teksten, kleurstalen, lijndiktes en tekenstijlen vergemakkelijkt. Een ander handig onderdeel is dat de technische verwerking veel sneller kan geschieden.  
 
De programma’s die voornamelijk gebruikt worden door illustrators zijn Adobe Illustrator, Macromedia, Corel Painter en Freehand. Een van de softwareprogramma’s voor animatie is Flash wat vaak voor internet wordt gebruikt en Aftereffects voor in films en voor op televisie.

Bij de hedendaagse illustratoren lopen behalve de technieken, ook de verschillende uitingen door elkaar zoals fotografie, animatie, typografie, schilderij en tekening. De term visueel artiest of beeldenmaker wordt daarom ook wel gebruikt. De normale illustrator met een manuele, ambachtelijke werkwijze komt onder de jonge generatie steeds minder voor.

Er zijn illustratoren die een hele uiting zelf concipiëren zoals bijvoorbeeld een kinderboek,  illustreren en schrijven. Vaak is het zo dat de rollen zijn omgedraaid in boeken met betrekking tot illustratie en teksten. Er zijn zelfs kinderboeken met illustratie waar geen begeleidende tekst nodig is.

 

1234Volgende »