Resultaten 0-10 van 1

Medio 2008 waren er alleen al in Nederland meer dan 600 incassobureaus actief.

Bedrijven kunnen incidenteel gebruikmaken van een incassobureau, maar ook zich abonneren op de diensten van een incassobureau. Een incassobureau kan zijn diensten verlenen tegen een vergoeding, maar ook vorderingen kopen door middel van cessie dan wel via het vestigen van een pandrecht. Voor een cessie is er wel mededeling aan de schuldenaar vereist. Bovendien is het voor een incassobureau riskant aangezien een incassobureau een vordering niet meer kan innen, om wat voor reden dan ook. De meest voorkomende reden daarvan zijn succesvol verweer, inhoudelijke argumenten van de debiteur en faillissement. Ze zullen dan de koopprijs betalen voor de cessie kwijt zijn, dus daarom zijn er weinig incassobureaus die dit doen.

Er bestaan ook debt traders dat zijn oninbare vorderingen voor lage bedragen kopen en vervolgens het volle bedrag trachten te innen. Dan is het lage bedrag bijvoorbeeld een 25% nominale waarde en dan innen ze de volle 100%.
Tegenwoordig zijn er ook websites die schuldeisers helpen vinden van een goed incassobureau. Op deze sites kunnen de schuldeisers direct meerdere offertes aanvragen voor hun incasso opdracht.
 
Veelal stellen incassobureaus dat ze werken op no cure no pay basis dit betekent dat in de gevallen waarin geïncasseerd wordt, er geen kosten in rekening gebracht worden. Dit heeft meestal enkel betrekking op de fase waarin het incassobureau aanmaningen zendt; de kosten van een deurwaarder en gerechtelijke procedure vallen daar dan dus niet onder. Het is dus zeer belangrijk dat je kijkt wel kosten er wel en niet onder de no cure no pay afspraken vallen.

Door dat er een financiële crisis is is er een nieuwe ontwikkeling gekomen. Door de krachten met elkaar te bundelen in een incasso coöperatie kunnen incassodiensten tegen zeer gunstige tarieven worden ingekocht. Op die manier blijft incasso betaalbaar ook voor de kleine organisaties. Zoals de ANWB kortingen geeft aan de leden op benzineprijs, zo bedingt een incasso coöperatie gunstige voorwaarden voor hun leden op het gebied van incasso en juridische dienstverlening.

 

1