Resultaten 0-10 van 7

Industriële vormgeving

Industriële vormgeving is eigenlijk het ontwikkelen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van zulke producten zijn onder andere het koffiezetapparaat, laptoptassen, de stofzuiger, bureaustoelen maar ook de rollator.

De ontwikkeling

De ontwikkeling van industriële vormgeving was een gevolg van de revolutie in de industrie toen er over werd geschakeld van ambachtelijke vervaardiging (dat elk stuk uniek is) naar serieproductie ( dat elk stuk identiek was door de ontwerper).

Industriële vormgeving is de technische vaardigheid om de vorm en de functie van een voorwerp of product te bepalen. Het is een lastige combinatie van functionele en esthetische eigenschappen van het product. Het moet mooi en praktisch bruikbaar zijn; bovendien moet het wel produceer baar zijn.

Bij industriële vormgeving is er wel sprake van serieproductie, dus het is geen eenmalig product.
Wat bij industrieel ontwerp wel eerst opvalt, is de uitstraling en het uiterlijk van een product. Maar net zo belangrijk voor de ontwerper is dat zijn product wordt: gemaakt, verkocht en gebruikt wordt of materiaalkeuzes, ergonomie, planning en marketing ter sprake.

Industriële ontwerpers ontwerpen niet alleen nieuwe producten maar proberen ook bestaande producten te gaan verbeteren door middel van nieuwe materialen, technieken of vormen. Ze moeten hierbij wel rekening houden met de belangen en wensen van de mogelijke gebruikers en de fabrikanten. Bij de vormgeving is het smaakgevoel van het publiek heel belangrijk en bestaande stijlen en designstromingen.

Ook is het belangrijk bij een product dat de verkoop wordt betrokken bij het ontwerp van de fabriek. Ontwerpers zijn ook verantwoordelijk voor het rekening houden met de afbouw van een product. Als een product bijvoorbeeld na jarenlang gebruik aan vervanging toe is, moeten de onderdelen vooral rekening houden met afbraak of mogelijk hergebruikt. Dat wordt ook wel recycling genoemd.

 

1