Resultaten 0-10 van 50

Een fietsenmaker

Een fietsenmaker is iemand die fietsen verkoopt in een winkel en die ze ook repareert. Vaak heeft hij een winkel waarin fietsen uitgestald staan en waarin hij accessoires en reserveonderdelen verkoopt. Meestal heb je achterin de winkel een werkplaats waar gereedschap ligt om de fietsen te kunnen gaan repareren. Het beroep fietsenmaker staat ook wel bekend onder de meer formele betiteling rijwielhersteller. Daarnaast is het in studententaal een bijnaam voor een delfts student of voor een student die de opleiding werktuigbouwkunde doet in het algemeen.

Een fiets is een voertuig dat je met spierkracht moet aandrijven. De hedendaagse fiets bestaat uit ten minste twee wielen, een frame, een zadel, een stuur en een trapas met pedalen. Er zijn ook fietsen die een motor erop hebben dat is om mensen te helpen bij het fietsen. Tot 1966 was de wettelijke term in Nederland rijwiel. In Vlaanderen wordt daarvoor ook het Franse velo gebruikt.

Van de fiets zijn andere vervoermiddelen afgeleid, zoals de vooral in Azië populaire riksja en becak, en enkele gemotoriseerde varianten die als uitvindingen een eigen leven zijn gaan leiden: motoren, de bromfiets, motorfiets, scooter en snorfiets.

Verlichting is verplicht om te hebben op je fiets alleen niet als het dag is en er goed zicht is.
En vanaf 1 november 2008 is het mogelijk en mag het om je licht ook op de borst of rug van de bestuurder te hebben en knipperlicht wordt oogluikend toegelaten. Koplamp straat wit of geel licht uit. Achterlicht straalt altijd rood uit.ReflectieOverdag is extra reflectie toegestaan. Zijreflectie geel of wit moet op beide kanten van de wielen hebben. Dit wordt meestal met een reflectiestrook op de banden toegepast.

wielreflectie

Vanaf 1 januari 1987 werd de wielreflectie verplicht. De fietsersbond protesteerde tegen de onmiddellijke invoer van deze maatregel want het betekende dat alle fietsen per direct van cirkelvormige zijreflectoren tussen de spaken moesten worden voorzien. De bond vond de reflectoren te dus daarom hadden ze liever dat er gewoon reflectoren kwamen op de banden. Die toch vervangen moesten worden op een gegeven moment. En toen kwam er een probleem want na een maand waren alle reflectoren uitverkocht en de helft van de 11 miljoenen fietsende mensen hadden nog geen reflectoren in hun bezit maar dat werd later gelukkig goed opgelost door er extra veel te laten maken en te laten importeren.

123 .. 5Volgende »