Resultaten 0-10 van 6

touringcar

Een touringcar is een luxueuze autobus die gebruikt wordt om personen te vervoeren over korte en grote afstanden.
Bussen werden vanaf de jaren twintig gebruikt voor lijndiensten maar ook voor uitstapjes.
Aanvankelijk gebruikt een ondernemer zijn bussen voor beide doelen, maar naarmate er meer behoefte kwam aan comfort voor langere reizen naar verdere bestemmingen ontstonden er al in de jaren dertig een scheiding tussen toerbussen en lijndienstbussen. Een tussenvorm was de semi-touringcar die tot omstreeks 1980 bij veel streekvervoerbedrijven in dienst was. Het doel was een efficiënt beheer van het wagenpark. Semi-toerbussen leken sterk op een lijndienstbus maar die hadden een iets luxueuzer interieur en een aantal voorzieningen die de lijndienstbussen niet hadden.

Het voordeel van deze bussen was ook dat buiten de vakantieperiodes deze bussen gebruikt konden worden als lijndienstbussen. En hiervoor waren volledige touringcars niet voor geschikt. En als zo’n bus te oud was en niet meer aan de eisen voldeed dan kon hij nog prima dienen als streekvervoer en daar nuttige diensten bewijzen.
Tegenwoordig zijn de streekvervoerders niet meer actief in de touringcar- en reisbureausector.
Zij hebben ook vaak een eigen toerbedrijf maar dat rijdt met eigen bussen, is op winstgevendheid gericht en staat financieel los van de activiteiten in het openbaar vervoer, die in opdracht van de overheden worden verricht. En lopen de eisen die aan beide soorten bussen wordt gesteld te ver uiteen.
 

De touringscar van nu

Een touringcar van deze tijd verschilt van een stads- of streekbus op onder andere de volgende punten:
- Er zijn meer zitplaatsen (meestal vier op een rij met een smal gangpad) terwijl een stadsbus vaak maar drie zitplaatsen op een rij heeft en een breder gangpad.
- De inrichting van de bus is gericht op comfort.
- Onderin de bus is een grote bagageruimte gecreëerd. De bus is hierdoor hoger, en heeft derhalve een hoge instap.
- Met het oog op comfort (beter optrekken) zijn touringcars vaak uitgerust met een handgeschakelde versnellingsbak, hoewel tegenwoordig ook steeds meer touringcars met een goed afgestelde automaat worden uitgerust.
- Een moderne touringcar heeft vaak een toilet, een koelkast en DVD (TV) systeem
- Slaapcabine voor de chauffeur(s).
 

1