Resultaten 0-10 van 50

Een groenteboer

Een groenteboer is een winkelier die groente en fruit verkoopt. Een traditionele groenteboer heeft nog slechts een beperkt marktaandeel in de Westerse wereld van tegenwoordig. Een heel groot gedeelte van de groente omzet wordt tegenwoordig binnengesleept door de supermarkten.

Het woordje boer dat achteraan staan bij het woord groenteboer staat daar omdat vroeger de groenten werden aangeleverd door boeren, die toen hun producten maakte op het platteland en naar de stad vervoerde om ze daar te verkopen. En tegenwoordig is dat niet meer het geval dus daarom wordt het woord groenteboer tegenwoordig vaak vervangen door het woord groenteman.

Het assortiment

Het assortiment van de groenteboeren van vroeger bestond uit de zogenoemde AGF-producten: Fruit, Groenten en Aardappelen. Maar in de twintigste eeuw is dat assortiment flink vergroot. Geconserveerde en exotische producten deden hun intrede; en ook bij de meer traditionele producten, zoals appels, trad verschuiving en diversificatie op. Maar de oudere soorten die vroeger wel in het assortiment zaten zoals sterappel, worden zelden nog geproduceerd of verkocht. De enige reden waarom die appels er nog zouden kunnen zijn, is als Zuid-Europa ineens de schappen in de supermarkt gaan veroveren.Bij groenten is het niet anders want paprika’s liggen zij aan zij met de witte kool.

Doordat groenteboeren het steeds moeilijker krijgen in de strijd met de supermarkten wat toch wel hun grootste concurrenten zijn. De groenteboeren moeten daarom iets nieuws en anders toevoegen aan hun assortiment en dat doen ze onder andere door producten als zelfgemaakte salades, stampotten en soepen dus toe te voegen aan hun assortimenten. En groenteboeren gaan ook vaak in samenwerking met bedrijven die het net zo moeilijk hebben als hun zoals de slager en cateringdiensten.

Vlaanderen

In Vlaanderen is het zo dat een groenteboer nog steeds zo heet omdat  dat daar ook nog letterlijk zo wordt gedaan, daar zijn het boeren die groenten kweken. Meer bepaald de kweker die rechtstreeks zijn eigen producten aan de consument verkoopt.
Deze manier van verkopen op de boerderij kent sedert de hernieuwde aandacht voor ecologische landbouw een heropleving.

123 .. 5Volgende »