Resultaten 0-10 van 50

Een hobby

Onder een hobby wordt in het algemeen een activiteit verstaan die ontspannend is die men graag in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet. Hobby’s worden uitgeoefend uit interesse en voor het plezier, eigenlijk gewoon niet betaald werk meestal. Even van zulke dingen is het verzamelen van iets zoals postzegels of het beoefenen van een sport. Het praktiseren van een hobby kan leiden tot extra kennis, vaardigheden en ervaringen. Het gene wat voorop staat bij een hobby is toch wel vaak persoonlijke voldoening. Het beoefenen van een hobby kan ook therapeutisch en kalmerend effect hebben. Een hobby kan ook zo erg worden dat het geen hobby meer is maar een obsessie.

Het woord hobby is afkomstig uit de Engelse taal. Waar het de zelfde betekenis heeft als in Nederland. Maar het is ook een soort kleine, snel vliegende valk met smalle vleugels en een klein paard of pony. De huidige betekenis van het woord is vrijwel zeker afkomstig van deze laatste twee dieren, die voor vrijetijdsamusement gebruikt werden. Een andere verklaring die erbij kan horen is afkomstig van hobbelpaard wat in het Engels hobby horse betekent. Want vroeger was het een favoriet tijdverdrijf om op een hobbelpaard of ook wel een schommelpaard te zitten. En als dit zo is dan sluit dat ook weer aan op de Nederlandse uitdrukking voor een fanatiek bedreven hobby: stokpaardje.

Ieder voor zich

Een hobby is een persoonlijke bezigheid. Zo kan het namelijk zo zijn dat iemand die computers programmeert bijvoorbeeld koken als hobby heeft. Sommige mensen kunnen ook van hun hobby hun werk maken. Over het algemeen gezien wordt iemand die een activiteit voor zijn plezier doet een amateur genoemd en een professional is iemand die die activiteit als beroep heeft . En activiteiten waar niet  veel geld mee verdiend wordt, worden vrijwel alleen maar liefhebberij genoemd.

123 .. 5Volgende »